Ornitho-nieuws houdt u op de hoogte van wat er zich actueel buiten afspeelt in de vogelwereld.

U wordt elke week geattendeerd op opvallend vogelgedrag, vogels die net aankomen of vertrekken, zijn gaan zingen enz.
Ook andere opvallende zaken in de vogelwereld worden voor het voetlicht gebracht. Het gaat daarbij niet om zeldzaamheden maar juist om alledaagse zaken en algemene vogels die, u als u de deur uitstapt om een ommetje te maken, ook zelf kunt horen en zien.

Het moeten eye-openers zijn die het voor u net weer wat makkelijker maken de vogels om ons heen te leren kennen.

Geef u ook op voor het (gratis) Ornitho Nieuws en blijf op de hoogte van hetgeen ik zoal buiten zie, hoor en beleef en wat me verder opvalt aan bijzondere weetjes en nieuws.


Hieronder vindt u het nummer van 23 mei 2008

Dinsdag 20 mei
FIETSVOGELEN IN HET VECHTDAL
We zijn een paar dagen in het Vechtdal (bij Ommen) om nieuwe tv programma’s voor te bereiden. De fiets is bij dat werk een uitstekend hulpmiddel. Het landschap glijdt in een plezierig tempo voorbij en je krijgt tegelijkertijd een goed beeld van de vogelbevolking. Al direct horen we een zwarte specht lekker uithalen. Aan die hoge lang kreten dankt hij zijn bijnaam “regenfluiter” maar gelukkig blijft het droog. Kort daarna horen we het kenmerkende “kruu kruu kruu”geluid van de vliegende specht. Een boomvalk scheert over ons heen en had bijna een vink te pakken maar omdat wij plotseling in beeld kwamen zwenkte de valk af en kon de vink ontsnappen. Een paar goudvinken vliegen op van het zandpad achter het Kasteel Rechteren en als we even stoppen om een boterham op te eten ontdekt Els vlak voor ons neus een spechtenhol. Een grote bonte specht met voer in de bek zit ons letterlijk weg te kijken en als we even later stiekem door het struikgewas gluren zien we de ouders af en aan vliegen om te voeren. Overal om ons heen “stuiterende” vinken en glashelder zingende zwartkoppen, prachtig!

Woensdag 21 mei
MYSTERIEUZE VERDWIJNING UILSKUIKENS.
We slapen in een bed- en breakfast, gerund door een zeer gastvrije familie. Een poosje geleden heeft men in de schuur de kerkuilkast gecontroleerd. Drie jongen en een ei. Ruim een week later is het tijd voor een vervolg inspectie en wij mogen even meekijken. De drie jongen zijn verdwenen en een pas geboren jong ( uit het laatste ei) stumpert door de nestkast. Waar zijn de drie uilskuikens gebleven. Na de laatste controle is de ladder blijven staan en die halen we nu maar wel direct weg. Wie, o wie, is hier op bezoek geweest, de ladder opgelopen en heeft drie uilskuikens ontvreemd? Een steen- of boommarter, een poes of een ander insluiper? We zullen het wel nooit te weten komen.

Donderdag 22 mei
TUIN IN, TUIN UIT!
Het is weer volop huismussentijd in onze tuin. De huismussen, die broeden onder de dakpannen van de huizen aan de Stationsweg, honderd meter verderop, hebben jongen en moeten vliegen, bladluizen en langpootmuggen vangen. Heel de winter zie ik hier bijna geen huismus, maar in de mei en juni maand is onze tuin zeer populair. Onhandig fladderen ze door het gras en de bomen want het zijn natuurlijk vliegenvangers van niks maar de jongen moeten eiwitrijke en voedzame kost hebben dus gaan ze aan het werk. Ons heggenmussenpaar vangt al een week lang elke dag alle bladluizen weg uit de rozenstruiken en dat is prima. De koolmezen hebben onze tuin verlaten. Net op het moment dat een van de jonge mezen uitvloog was ik het gras aan het maaien en ik hield een moment stil bij de nestkast. Voor het vlieggat verscheen een jonge mezenkop en een paar seconden stonden we oog in oog. De jonge koolmees keek me verbaasd aan, wrong zich naar buiten en vloog met een onzekere zwaai over de vijver naar de hulst. Goede reis!

Vrijdag 23 mei
MIJN BROER DE GRUTTOKONING!
Broer Wim is veehouder in de Zuidplaspolder en ik krijg hem opgetogen aan de telefoon “Ik heb dit jaar 23 paar grutto’s!” Ik val bijna van mijn stoel. Daar waar de grutto overal inlevert en achteruit gaat weet hij de stand steeds verder op te krikken op zijn bedrijf. Hoe? Hij legt het uit. Niet alles tegelijk maaien, een paar stukken land wat minder intensief bewerken, de slootkanten ruim sparen, goede weidevogelvrijwilligers die je helpen en die eerst even de schoenen door de koeienpoep halen voordat ze de wei in gaan, om geen sporen na te laten voor wezels en hermelijnen en zelf vooral ook heel goed kijken en opletten. Mijn broer is voor mij de onbetwiste Gruttokoning, ik ben er apetrots op!
A.s zondagochtend, 25 mei even luisteren naar Vroege Vogels Vara radio. Hans Schekkerman, expert op weidevogelgebied, geeft een nieuwe koers aan voor de weidevogelbescherming en mijn broer…. is de gastheer.

OrnithoNieuws-lezers SCHRIJVEN:

Hallo Nico en Ornitholezers,

Hierbij ook informatie over het Roggeleliepad. http://www.lilienpfad.de/main.html Het pad loopt ca. 1km door een schitterend akker(on)kruidenreservaat.
Het mooist medio juni. Velden helemaal fel oranjerood ( intenser dan op dit plaatje) gekleurd door duizenden Roggelelies.
Vroeger zag je die Roggelelies ook wel in Oost-Nederland tussen het koren. Nu in Drente hier en daar nog in een boerentuin. In Duitsland heb ik er vorig jaar nog 1 gezien nabij het Rambowermoor aan de overkant van de Elbe bij Pevestorf, wat Nico de Haan ook beschrijft. 2 bij Boek bij de Müritzsee aan de rand van een tuin, en 2 op Rügen.
Het miegelt langs het pad ook van de Ortolanen en o.a. Middelste bonte spechten.
Bovendien komt er praktisch geen mens. Wij waren vorig jaar de enige wandelaars ( gedurende een middag).
Het was snikheet, maar gelukkig zijn er eikenlanen voor schaduw en mbs.
We zijn er naartoe geweest toen we een midweek in Pevestorf waren.http://www.lindenhofundkrug.de/
Midden juni is er in een weekend een feestelijke gebeurtenis dan zal het wel een paar dagen wat drukker zijn.
We hebben de eigenaar van de grond ontmoet toen we er waren en die heeft ons veel over het ontstaan van het reservaat verteld en hoe het vroeger ging met de Roggelelies. Hij verkocht ze toen met manden vol.
We zagen ook dat er nog wel wat lelies uitgestoken (gestroopt) worden om in de eigen tuin te zetten. Eén van de stropers reed met zijn auto van de baas dwars door het veld en reed zich vast in een greppel. Ik heb mijn leedvermaak niet onder stoelen of banken gestoken.
Gg Harry

Nico: dank, dank!

Hallo Nico,
Dank Nico dat ik hier van zo'n droomtrip mag meegenieten; reizen is er niet meer bij, maar zo reis ik ook. Als ik dit zo lees, ja dan geniet ik, maar in mijn hart weent het tegelijkertijd; eens was dit hier ook zo en dat nog niet zo lang geleden. Op 25 jaar is veel in de natuur verloren gegaan.
Onherroepelijk?? Edward.

Beste Nico,
Ik kom een paar wonderlijke woordspelingen tegen in het eerste deel van de Nieuwsbrief. Ik ken een vuursalamander maar geen vuurbuiksalamander (behalve dan een Japanse).
Verder is Edo van Uchelen een herpetoloog die zich dus met amfibieën en reptielen bezig houdt. De hazelworm is een pootloze hagedis en behoort tot de reptielen, hoewel ik moet toegeven dat zelfs een amfibieënman daar niet voor zal weglopen.
Als docent biologie kon ik het even niet laten....Moet een geweldige trip zijn geweest; onlangs met ecotoerist services naar extremadura geweest, in het voorjaar een absolute aanrader. Het leuke is dat men ook zowel naar vogels, reptielen, amfibieën, insecten en planten kijkt. Ik vergeet de vissen en de zoogdieren nog.
Hart. groet,
Winfried van Meerendonk

Nico: dank, het valt niet mee om als vogelaar ook nog herpetoloog te zijn!

Hallo Nico
22 mei: een jonge bosuil kijkt nieuwsgierig uit zijn nestkast!
Groet
Andrea Nicolaï
Rotterdam

http://www.nicodehaan.nl/Onieuws/jongebosuil.jpg

Nico: Die is nieuwsgierig!

Beste Nico en lezers,

Nog even over kraaien, kauwen en ander zwarte zwevers.

Onze voedersilo valt tegenwoordig in de smaak bij allerlei vogels. Na de merels, duiven en spreeuwen evenals de meer gebruikelijke mezen, tientallen mussen en (veelvuldige) groenlingen krijgen we de laatste dagen regelmatig bezoek van deze Grote Gast. En dan zijn er nog steeds mensen die zeggen dat kauwen geen formidabel mooie beesten zijn.
Maar hij (of zij) was nog niet weg en de silo werd weer het gebruikelijke mussendomein.

Jean Tournoy, Oirsbeek (Zuid-Limburg)

P.S.: Het lijkt er op dat steeds dezelfde vogel onze tuin komt bezoeken. Is dat gebruikelijk?

http://www.nicodehaan.nl/Onieuws/kauwaansilo.jpg

Nico: Ja dat kan heel goed, als ze makkelijk te verkrijgen voedsel ontdekken komen ze vaak weer terug.

Beste Nico,
Vanuit Rodi Garganico - Promontorio del Gargano - Italië een eerste berichtje over vogelbelevenissen hier, 1900 km zuidelijk van de Hollandse verten.
Vanmorgen tussen negen uur en half tien kwam er een groep van ongeveer 80 ooievaars van oost naar west voor ons langs trekken. De groep volgde overduidelijk de kustlijn en passeert zo na onze stek nog een paar prachtige brakke en vogelrijke kustmeren, te weten Lago di Varano en Lago di Lesina. Beurtelings stijgend in de thermiek en dan weer een slag makend tegen de windrichting in imponeerden de vogels onze gasten en onszelf. Bijgaand foto's geven een indruk voor zover dat mogelijk is met een 300mm lens.
Tot een volgende bericht uit Gargano!
Wim

http://www.nicodehaan.nl/Onieuws/ooievaarstrek.jpg

Nico: help de vogeltrek is al begonnen!!!!

Hallo Nico,
Bedankt voor je reactie.
Hierbij 2 foto's van flamingo's welke mijn familie en ik hebben gespot in het Veluwemeer bij Camping Polsmaten in Nunspeet. Mijn ouders staan daar op de camping en vertelden dat zij flamingo's hadden zien vliegen.
Volgens mij toch wel bijzonder.
Groetjes,
Gert Berghorst

http://www.nicodehaan.nl/Onieuws/flamingo.jpg

Beste Nico:
Een leuk gedichtje voor je lezers!
Groeten, Marja Goossens

De kwink
De kwink zit dronken in het bos
En slaat er als een gek op los.

Twee pappelvinken zien 't ontdaan
Met boze pappelogen aan.

Een spreekt misprijzend: 'Zeg, mijnheer,
Dit vinden wij geen grapje meer.'

De kwink schenkt hem één schampere blik,
En snuift dan smalend: 'Pappelfrik!'

Ontsteld vliegen de vinken op;
De kwink draait kalm zijn slagwerk op.

Cees Buddingh' (1918-1985)

Beste Nico,
Wat een geweldige reis en dit doet me ook denken aan vroeger (heb toen zelf hier in limburg nog wel eens een hazelworm gezien).
Groet,
Hans Drissen

Beste Nico,
Waar hebben we mee te maken? Met een buizerd?
Vriendelijke groet,
José Saaltink

http://www.nicodehaan.nl/Onieuws/isheteenbuizerd.jpg

Nico: jawel, let op de relatief korte staart.


Hallo Nico,

Ik heb al heel wat meerkoetnesten gezien waar het mensenafval van alle kanten uitstak, maar van hoe ze hun nest in een natuurlijke omgeving maken had ik nog niet zo veel begrip. Toen ik in een polder bij Heiloo liep zag ik dat er riethalmen naar elkaar toegebogen waren. Dichterbij gekomen schrok ik van een plotseling wegspurtende meerkoet, waarna ik de eieren kon zien liggen.
Ik wist dat tureluurs op zo'n manier hun nest verbergen, maar meerkoeten dus ook. Zie foto.

Paul ten Have, Heiloo

http://www.nicodehaan.nl/Onieuws/verstoptnest.jpg
Nico: slim verstopt zo!

Hallo Nico,
Een kennis van mij heeft gehoord dat een knobbelzwaan altijd één ei naast het nest legt. Vervolgens is hij erop gaan letten en elke keer dat hij dicht genoeg bij een nest kon komen heeft hij gezien dat er één ei naast het nest lag.
Weet jij wat de verklaring voor dit zwanengedrag is?
Met vriendelijke groet,
Marion Petrie

Nico: lijkt me niet logisch, is het al meer lezers opgevallen?

Beste Nico de Haan,
Bij een rondje door het mooie Friescheveen bij Haren waar we oa. een waterral hoorden vielen ons deze eenden op. Ik kan ze nergens terug vinden, zijn het toch ontsnapte tamme eenden?
vriendelijke groet,
Rieks Jager

http://www.nicodehaan.nl/Onieuws/IMG_4941.jpg

Nico: zijn ontsnapte exotische eenden, welke watervogelliefhebber reageert?

Dag Nico,
Sinds een paar jaar hebben wij in onze buurt een spotvogel. Ook dit voorjaar zit hij weer luidkeels te zingen. Ik heb al allerlei imitaties gehoord: Zanglijster, Grutto, Groenling, Kleine Karekiet, Tuinfluiter, Spreeuw. Geweldig, waar haalt zo'n vogeltje het vandaan! Heb jij enig idee hoe hij dat doet? Leert-ie dat echt door wat-ie hoort? Dan is het een erg muzikale familie! Terwijl ik dit schrijf zie ik hem vanuit mijn werkkamer boven in de berk waar ik hem vanochtend nog gefotografeerd heb. Zie het resultaat, uitgesneden en vergroot, bijgaand. Eén voordeel om te fotograferen: hij laat zich gemakkelijk zien, zingt zelfs lustig mee met de grasmaaier (die heb ik 'm alleen nog niet horen nadoen).
Groet, Henk Erkelens, Dokkum.

http://www.nicodehaan.nl/Onieuws/spotvogel.jpg

Nico: Ja, spotvogels pikken heel gemakkelijk de liedjes op van vogels uit de buurt en fluiten ze na.

Hallo Nico,
Op 27 april heb ik m’n eerste MUS inventarisatie voor 2008 gedaan ; bij telpost 4, om 6.19 uur, werd ik opeens nog klaar wakkerder geschreeuwd door de rauwe kreet van een wielewaal!!
Na de 5 telminuten ben ik nog even dichterbij gaan zoeken en heb het beestje gevonden, dit, om de geweldig vaardige imitaties van de Vlaamse jongens uit te sluiten!
O ja, Nico, telpost 4 is de zijkant van het kasteelbos bij jou in de buurt.
Ik zie ze vliegen en ik hoop jij ook!
Vogelgroet van Ap Hammink – Renswoude

Beste Nico,

Afgezien van het feit dat vogels veel plezier beleven aan waterbakken, zijn we er zelf soms ook niet weg te slaan. Afgelopen middag werden we verrast door dit hummeltje dat waarschijnlijk van één van de waterbakken naar een rhododendron was gefladderd en daar rustig ging zitten opdrogen. Zelfs toen het opgedroogd was, konden we niet uitmaken of dit over een tijdje een mooie (schone) sijs, groenling of iets anders zou moeten worden. Herken jij deze "badgast"?
Tom&Rolien
PS Ondanks je lovende verhaal over "gajes" hebben we de ekster en de kraaien toch maar uit de buurt gehouden tot dit kleintje weer in de struiken was verdwenen.

http://www.nicodehaan.nl/Onieuws/hummeltje.jpg
Nico: Hummeltje lijkt verdacht veel op….een ontsnapte kanarie!

Dag Nico,

Terug van vakantie troffen we in onze tuin een bewoond koolmezennestkastje aan. De jongen lieten zich duidelijk horen, en de ouders vlogen af en aan.
Na een aantal dagen werd het stil, en zagen we het vrouwtje weer baltsbewegingen maken. Waren ze nu al uitgevlogen? Nee dus.........
Bij inspectie van de nestkast bleken de vijf jonge meesjes dood te zijn.
Komt het vaker voor dat de hormonen het winnen van de behoefte om voor de kleintjes te zorgen, of kan het wijzen op een gebrek aan rupsen?
Hartelijke groet,
Gerda Franken.

Nico: kan ook zijn dat het mannetje is opgegeten door een sperwer…..


Goedemorgen Nico!

Kun jij me uitleggen waarom een merel soms een heel hoog piepgeluid voortbrengt? Ik hoorde dat al een tijdje en toen het heel dichtbij was liep ik voorzichtig het balkon op. Aha, een merelman! Hij zat op het dak, opende zijn snavel en piepte héél hoog, bijna een hondenfluitje. Zou dat een waarschuwing zijn of iets dergelijks? Ik kan er ook niets over vinden. Of is het een imitatie van een hondenfluitje? Dan hebben ze wel héél fijne oortjes!
Met vriendelijke groet,
Mieke van Niekerk.

Nico: je hebt gelijk, merelmannen kunnen een heel hoog en ijl piepgeluid maken. Het zou een waarschuwingsgeluid kunnen zijn omdat je maar moeilijk
Kunt horen waar het vandaan komt, zeker weet ik het niet.


Hallo Nico,
Over gajes gesproken, er zit bij ons een meerkoeten stel, het is niet echt gajes, maar echt aardig zijn ze niet vechten met alles wat in de buurt komt er zit 25 meter verder een waterkip met jong. 2 jaar geleden kwam de kip nog uit het riet. Dat jaar heeft de meerkoet met 1 pik een jong dood gepikt.
Vorig jaar bleef ze in het riet, net als dit jaar, ze had aan het eind van het seizoen twee verschillende jongen bij zich, dit wat betreft grootte.
zou ze die zolang in het riet opgevoed hebben twee nesten?
Nou meerkoeten zijn dus niet mijn favoriet maar ik kon wel een mooie foto van etenstijd maken (lelijke jonge)

groeten nellie groenenberg

http://www.nicodehaan.nl/Onieuws/meerkoetjongen.jpg
http://www.nicodehaan.nl/Onieuws/meerkoetjong.jpg

Nico: mooie foto’s, wist je trouwens dat meerkoeten soms ook een deel van hun eigen jongen elimineren (verdrinken) zodat elke ouder er maar een paar overhoudt om te voeren!


Hallo Nico,
We hebben thuis grote problemen met een of meerdere kraaien, ik denk een echtpaar. Ze vallen ons huis aan, inmiddels zijn bijna alle ramen kapot gepikt. De stopverf aan de kanten en het glas bekrast.
Uitslapen gaat niet meer, om ongeveer 5 uur, 6 uur begint de eerste aanval al, woedend pikken tegen de ruiten. eerst alleen aan de achterkant, maar nu al op het erf en aan de straatkant. Vanochtend was onze slaapkamer aan de beurt. Zenuwziek wordt je ervan. Al 20 jaar op dit adres woonachtig, nog nooit zoiets gehad. Hitchkock-achtige taferelen. Dus ben ik nu op zoek naar een kraaie moordenaar. Maar het lijkt me heel moeilijk omdat de tijd dat ze komen(meestal een echtpaar, denk ik)wisselend is. Gisteren middag om 15.00 uur was de keuken aan de beurt. Ons huis is een grote hoek-boerderij als je ze hoort en er naar toe rent vliegt hij in de fruitbomen....en komt even later weer terug.
Wat moet ik er tegen doen???????????????
Natascha Rieter

Nico: ik denk dat ze hun eigen spiegelbeeld zien en aanvallen. Doorzichtig huishoudfolie op de ramen kleven kan een oplossing zijn, kan de spiegeling opheffen en laat toch licht door.
Over een paar weken zullen de hormonen wel weer wat minder actief zijn en gaat het over. (denk ik)

Hallo Nico de Haan,
Op een nieuw ontwikkeld natuurterrein op de grens van Zuid-Holland en Utrecht zagen mijn vrouw en ik een week geleden tegen de avond dit bijzondere tafereel.
Op een grasveld 2 roerdompen ! Hoewel...2 ?? De voorste is een stuk kleiner, heeft geen tekening, effen lichtbruin van kleur en geen zwarte kruin. Ook de snavel is lichtgekleurd, hij heeft wel een dunne lichte snorstreep.
Volgens mij lijkt dit geen juveniel, maar ik kom er maar niet achter wat het dan wel is, hoewel hij op een gegeven moment, net zoals die grote, in een soort "paalhouding" ging staan.
Met de 300 mm lens niet dichterbij op kunnen nemen. Ik hoop dat de foto duidelijk genoeg is om ons te helpen en ons te kunnen vertellen wat het is, want zo'n bijzondere ontmoeting tijdens onze natuurwandelingen ,met kijker en scoop, heb je niet vaak.

Hartelijke groeten, Theo Egberts Gouda.

http://www.nicodehaan.nl/Onieuws /roerdomp2x.jpg

Nico: heel bijzonder, de tweede vogel doet me denken aan een ralreiger, moeilijk te zien , zijn er nog meer foto’s of getuigen??